"Tradycyjna potrawa podawana w święto zmarłych, ale jedzona także powszechnie. Tamales to duszone mięso (wieprzowe lub kurczak) zawinięte w pochwę liściową kukurydzy i zapieczone w cieście z mąki kukurydzianej. Często podawane z salsą pomidorową, drobno posiekaną cebula i czosnkiem."
Opis nie jest dokładny, ale nie mogłam się oprzeć tej pochwie ;) Tamales przygotowywane są na słono lub słodko (zazwyczaj z nadzieniem truskawkowym lub ananasowym). W związku z tym, że przygotowanie ich jest pracochłonne, wiele osób kupuje gotowe. Drugim, coraz bardziej popularnym daniem jest po prostu indyk. Do picia przygotowuje się poncz z owoców, który potem doprawia się tequilą lub... spirytusem w zależności od preferencji. Ciast się raczej nie piecze. Za to bardzo popularne są tutaj różnego rodzaju galaretki.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz